A D ORION SARAJEVO

Dobrodošli na blog astronomskog društva ORION Sarajevo


31.10.2008.

"Hubble" ponovo u pogonu

Nakon tehničkih problema koji su uspješno riješeni,  "Hubble svemirski teleskop" američke NASA-e vratio se na svoje dužnosti. Jedan od prvih objekata u koji je bila uperena glavna radna kamera teleskopa (Wide Field Planetary Camera 2) bio je par galaksija koje su u međusobnoj gravitacionoj interakciji. Snimanje je obavljeno u noći 27-28 oktobra 2008. Par ima oznaku Arp 147, nalazi se u sazviježđu Kit i od Zemlje je udaljen oko 400 miliona svjetlsonih godina. Galaksije podsjećaju na izgled broja "10". Lijeva galaksija, koju posmatramo sa strane, ne izgleda previše narušena gravitacionim silama svog susjeda. Desna galaksija pretrpjela je značajne promjene i pojavljuje se u vidu prstena u kome su se odvijaju intenzivna rađanja novih zvijezda. Gravitacione sile lijeve galaksije su bile "okidač" za ove procese koji se dešavaju u oblacima plinova i prašine, poput neke lančane reakcije.

MM

Izvor: NASA, ESA & M.Livio (STScI)

31.10.2008.

James Bond, agent 007 na Južnoj Evropskoj opservatoriji

Večeras će se u Londonu održati kraljevska premijera najnovijeg (dvadeset drugog) filma iz serijala o Jamesu Bondu, agentu 007. Ono što je za nas interesantno je da se ključni dijelovi filma odvijaju na brdu Paranal gdje su smještena 4 VLT (Veoma velika teleskopa) prečnika od po 8,2 m Južne Evropske opservatorije. Za vanske scene korištena je zona oko astronomskog hotela gdje su inače smješteni gostujući astronomi i osoblje opservatorije. Ova futuristička građevina naziva se "Biser pustinje" i zbog nadmorske visine (2600m) ima vlastitu atmosferu poput aviona. Oblast u kojoj je smještena opservatorija je čileanska pustinja Atacama koja se smatra najsuhljim mjestom na planeti i za to je pogodna za astronomska istraživanja. Film "QUANTUM SOLACE" (ili "Kvantna utjeha" ako mi dobro prevodimo naslov filma, a neka nas neko popravi ako ima bolju ideju ili bolje zna) će se nakon Londona početi prikazivati širom svijeta.  

p.s. Vidimo da su u Hrvatskoj naslov preveli kao "Zrno utjehe" pa bi u nasem slucaju moglo i "Kvant utjehe".

31.10.2008.

OČI UPERENE KA NEBU – 400 godina teleskopskih otkrića

 

Kao što smo vas ranije obavjestili Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 20. decembra 2007. godine donijela Rezoluciju o proglašenju 2009. godine za MEĐUNARODNU ASTRONOMSKU GODINU (International Year of Astronomy – IYA2009). Glavni koordinatori pripreme i realizacije ovog globalno značajnog  projekta popularizacije astronomije i svemira su Internacionalna astronomska unija (IAU) i UNESCO.  Bosna i Hercegovina se pridružila ovoj planetarnoj proslavi.

U okviru IYA2009 pokrenut je niz projekata a tu su i posebni projekti od kojih su neki komercijalni.  Jedan od posebnih projekata će se implementirati u Bosni i Hercegovini. Radi se o filmu Oči uperene ka nebu (Eyes on the Skies) koji načinjen u standardnom DVD formatu. On se bavi svim aspektima teleskopa – njegovim historijskim razvojem, naučnim značajem, tehnološkim prodorima, kao i ljudima koji stoje iza ovog izuma, njihovim trijumfima i greškama. Poglavlja su: Novi pogledi na nebo, Veće znači i bolje, Spas je u tehnologiji, Od srebra do silicija, Gledanje nevidljivog, Izvan Zemlje, Šta je slijedeće?

Kroz DVD vas vodi dr J. tj. dr Joe Liske, profesionalni astronom sa Južne Evropske opservatorije (ESO) i domaćin video dijela koji je načinjen Hubble-ovim svemirskim teleskopom. Ovo izuzetno djelo je povijest posmatračke astronomije i prilika da se vide na djelu najmoderniji  teleskopi današnjice. Trajanje filma je oko jedan sat.  Film je zahvaljujući trudu AD Orion titlovan na bosanski jezik. Uz pomoć sponzora nabavit će se izvjesna količina koja će se podijeliti po školama, a dio će biti moguće nabaviti preko Astronomskog društva Orion. O svemu tome svi zainteresirani bit će obavješteni na vrijeme.

U pripremi je posebna brušara o svim projektima i akcijama koji će se realizirati u BiH (ili pokušati realizirati). Aktiviranjem web stranice AD Orion koje se očekuje uskoro, brošura i drugi materijali koji se odnose na IYA2009 bit će dostupni za "skidanje".

 

30.10.2008.

NOVA OTKRIĆA O CRNIM JAMAMA

Jedan međunarodni tim astrofizičara objavio je rezultate najnovijih istraživanja dva tijesna zvjezdana sistema (sistemi u kojima su zvijezda i pratilac veoma blizu jedni drugome). U svakom od njih nalazi se normalna zvijezda i crna jama. Zbog međusobne blizine (nekoliko miliona km u ova dva slučaja) materija sa normalne zvijezde ističe i velikim brzinama spiralno pada ka masivnoj crnoj jami (desetak puta masivnijoj od Sunca). Ta materija je plazma koja zbog svog naelektrisanja proizvodi moćna magnetna polja. Iz područja akrecionog diska oko crne jame dopiru raznovrsna zračenja. Dosadašnja istraživanja su ukazivala da u rentgenskim zracima emisije iz ovakvih područja nisu konstantne, već neprekidno svjetlucaju sa različitim intenzitetom.

Koristeći novu brzu kameru (20 snimaka u sekundi) na Veoma velikom teleskopu (VLT) Južne evropske opservatorije (ESO) astronomi su po prvi puta registrirali svjetlucanja i u području vidljive svjetlosti. Njihovo poređenje sa treperenjem rentgenskih zraka omogućava prodor u razumjevanju prirode crnih jama i njihovih okolina. Istraživanja se odnose na objekte GX 339-4 i SWIFT J1753.5-0127. Za rentgenska posmatranja korišten je NASA satelit "Rossi X-ray Timing Explorer". Izvor informacije i slike: ESO/L.Calcada.

MM

 

 

09.10.2008.

EKSPLOZIJA ASTEROIDA IZNAD SJEVERNOG SUDANA

Nešto prije zore 7. oktobra došlo je do udara i eksplozije malog asteroida prečnika oko 3 metra. Ovo tijelo je uočeno nekoliko noći ranije sa američke opservatorije Mount Lemon u Arizoni. Proračuni su tačno predvidjeli oblast iznad koje će ono prodrijeti u zemljinu atmosferu i sagoriti kao sjajni bolid. Posada jednog KLM-ovog aviona je sa udaljenosti od oko 1000 km opazila bljesak o kome je riječ. Postoji mogućnost da su manji dijelovi ovog asteroida pali negdje u pustinjama Sudana. Masa tijela se procjenjuje na oko 50 tona. Inače, ovo je prvi slučaj da je neki objekat opažen u svemiru prije nego što je uletjeo u atmosferu.

Značaj ovog događaja je bitan sa stanovišta buduće odbrane Zemlje od sličnih i većih tijela. Iako se u ovom slučaju ništa nije dalo učiniti, sama činjenica da je tijelo snimljeno i da je  proračunato vrijeme udara sa tačnošću do jednog minuta, daje nadu za buduće efikasno predviđanje i naravno, otklanjanje opasnosti.

FOTOGRAFIJA: Snimak asteroida načinjen sa ekspozicijom od 6 minuta. Svojim kretanjem on je ostavio crticu na snimku. Izvor: Observatorio Astronomico de Mallorca, La Sangra Sky Survey, Andalusia, Španija.

 

07.10.2008.

Zlatko Paško: ASTRO-NOSTALGIJA

 

 

Znaj, moje srce za zvezdu je svaku
Vezano zlatnim lancem…
(S. Pandurović)

22.09.2008.

Poslednji dani leta već mirišu na jesen. Visoko u zenitu blista sjajna Vega, kao i one jeseni kad sam je prvi put ugledao u okularu teleskopa. Optički komplet stigao je vozom iz Ljubljane, sećam se kako sam odjurio na železničku stanicu i stegao u naručje neugledan paket, koji je za mene imao vrednost kovčega s blagom. Te jeseni pojavila se Kohoutekova kometa, posmatrali smo tranzit Merkura preko diska Sunca, a ja sam se ponosno slikao kraj vlastitim snagama napravljenog teleskopa »Vega«, u pozi Nikole Tesle, s časopisom »Galaksija« u ruci. Bio sam već »poznati« pesnik s jednom objavljenom zbirkom, i ništa mi prirodnije nije izgledalo od zavirivanja u beskraj svemira…

Večeras opet rominja kiša, dok prelistavam požutele fotografije. Tada se koristio »Lajka« crno-beli film, a kupatilo je služilo kao foto-laboratorija. Grejući prste zimi, kad je noćno nebo najlepše, tu smo pobožno, u mraku izvlačili film iz kasete, a onda kraj crvene sijalice željno očekivali da se pojave konture Orionove magline ili savijen Mesečev luk. Go-To montažu zamenjivala je naša misao usmerena ka visinama i beksraju. Tada sam devojci rekao da u njenim očima vidim rađanje supernovih zvezda – srećom nije me ozbiljno shvatila.

Za kraj namerno ostavljam najlepši deo: prelistavanje kompleta časopisa »Astro amater« iz godina 1974-1976. Izdavač: Centar Astronoma Amatera Jugoslavije, Sarajevo. Urednik: Muhamed Muminović. Njegovo pismo, lagano poput jesenjeg lista breze, držim na dlanu. To je spisak najnovijih izdanja i narudžbenica za kultnu knjigu »Praktična astronomija«. Te, 1975. godine, u opservatoriju »Čolina kapa« stigao je iz Londona 62 centimetarski Newton-Cassegrein-Nasmith teleskop. Zbog masivnog postolja, bio je težak 950 kg, a jedna od meni najdražih fotografija prikazuje trenutak kada dvojica astronoma amatera (čitaj: neprofesionalaca) iznose na leđima tubus gore na terasu, preko koso postavljenih borovih greda. Kako sam im zavideo i koliko sam se divio tom entuzijazmu! Tek nedavno, u jednom elektronskom časopisu pročitao sam da su teleskop i opservatorija uništeni u ludilu poslednjeg rata. Mogu li se iscrtati granice ljudske gluposti?

Znam da ima još onih, sličnih meni, sa podužeg spiska članova Centra, iz svih krajeva ex-Yugoslavije, koji gaje sećanje na bolje dane, čija su srca, kako pesnik kaže, vezana zlatnim nitima za zvezde. One su nas učile da jedino svetlost može premostiti daljinu i vreme, kao iznenadna misao koja se pojavljuje niotkuda.

Svi smo braća po zvezdama, pobratimstvo u svemiru neraskidivo je!

Zato sam možda i odlučio da osposobim stari teleskop. I evo ga kako doživljava drugu mladost. Nazvao sam ga »Vega 2«. Ispucalo sferno ogledalo pristiglo davne jeseni teretnim vagonom u Panonsku ravnicu, sada je udruženo s digitalnim aparatom i opet je u stanju da zadivi posmatrače. Radost na njihovim licima kad po prvi put u životu ugledaju Jupiterove satelite ili Saturnov prsten, ublažava moju tugu. Ona će izbiti svom silinom samo za vreme kišnih, jesenjih noći…

(01.10.2008.)

NAPOMENA: Tekst je preuzet iz "Astronomskog magazina", www.astronomija.co.sr . Podvučeni tekst je redakcijska intervencija.

<< 10/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

LINKOVIMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
28153

Powered by Blogger.ba