Pozdrav iz Australije

Veoma me obradovala vijest o osnivanju astronomskog drustva Orion u Sarajevu. Time se nastavlja jedna tradicija, tako grubo prekinuta prije petnaestak godina. Pripadnik sam generacije koja je od ranih sedamdesetih godina učestvovala u gradnji temelja (čak i bukvalno) moderne astronomije u BiH. Bilo je to vrijeme kad su bezbrojni sati, dani, mjeseci pa i godine amaterskog rada bili naš skromni doprinos, bogato nagradjivan svakim novim uspjehom. A njih nije bilo malo. To nam je svima bila inspiracija za sve veće i smjelije korake.

Ja sam se posebno angažovao u tehničkom (grafičkom) uredjenju astronomskih publikacija. Tu sam “ispekao” zanat tako da danas koristim plodove tog bogatog iskustva.

Vec petnaest godina živim i radim u Australiji. Odmah po dolasku registrovao sam firmu “ASTROCALL” i počeo sa izdavanjem zvjezdanih karata, kalendara sa Mjesečevim fazama i sl. Polovinom 2003. Muhamed Muminović i ja smo napravili zajednički projekat izdavanja postera Mjeseca, čija je svečana promocija bila u Sarajevu. Nadam se da ćemo iskoristiti sve svoje potencijale da sličnih projekata bude još više u skoroj budućnosti.


Na kraju bih opet poželio mnogo uspjeha Orionu. Kombinacija bogatog iskustva i svježih ideja sigurno će proizvesti uslove da se i nad Bosnom zvijezde gledaju u naučne svrhe.

Branko VUKSANOVIĆ
www.astrocall.com.au

2 komentara

Komentariši