Prvi bazični IYA2009 projekat počeo u Liverpulu

Prvi bazični IYA2009 projekat počeo u Liverpulu

 

 

Izložba astronomskih fotografija nazvana Od Zemlje do svemira je prva u nizu aktivnosti planiranih za proslavu Međunarodne godine astronomije u 2009. Na izuzetno atraktivnom mjestu, nekadašnjim lučkim dokovima koji su pod zaštitom UNESKO-a, postavljen je niz velikih panela sa najfascinantnijim astronomskim slikama današnjice. Pored onih sa prvog fronta nauke (Hubble-ov svemirski teleskop i druge letjelice, teleskopi Južne evropske opservatorije, 10-metarski Keck teleskop itd.) na izložbi se pojavljuju i fotografije koje su napravili amateri astronomi.

Albert Dock u Liverpulu je tako postao mjesto na kome će posjetioci (i slučajni prolaznici) imati fantastično putovanje kroz čudesa svemira unatrag kroz 13 milijardi godina koliko je on star. Ideja je da se izložba nakon Liverpula seli u različite zemlje i gradove, a da se postavlja na nekonvencionalna mjesta kao što su parkovi, šoping centri, željezničke stanice, aerodromi itd.
Ovo je samo jedan od 11 ključnih projekata IYA2009 na globalnom planu. U ovom slučaju glavni cilj je da se kroz izuzetne slike privuče pažnja i onih osoba koje normalno ignorišu ili čak ne vole astronomiju ili nauku općenito. Kroz ovaj, a i druge projekte na planetarnom i lokalnom nivou želi se građanima svijeta pomoći da ponovo otkriju svoje mjesto u Svemiru kroz poglede na dnevno i noćno nebo.

Astronomsko društvo Orion će pokuzšati dobiti ovu izložbu za Bosnu i Hercegovinu.

 

Komentariši