Pomračenje Mjeseca

U noći sa subote na nedjelju (16-17. august) desiti će se djelimično pomračenje  Mjeseca. Tom prilikom biti će pomračeno  oko 80% mjesečevog diska. Pomračenja  Mjeseca, potpuna ili djelimična, nastaju kada se Pun Mjesec nađe blizini nekog od čvorova   svoje putanje. U tim oblastima proicira se i sjenka naše planete na nebu.

Iz Bosne Hercegovine pojava će se moći pratiti prema slijedećoj satnici:

1.      Početak pomračenja ……. 21:36 sati
2.     
Maksimalna faza ………… 23:10 sati
3.     
Kraj pomračenja …………. 00:44 sati (17. augusta)
 

Glavni događaji tokom pomračenja Mjeseca.

Pomračenje uvijek počinje ulaskom Mjeseca u polusjenku, a zatim u sjenku. Posmatrač koji se nalazi u nekoj tački na površini Zemlje najprije opaža kako Mjesec počinje da postepeno i jedva primjetno, tamni sa lijeve strane. To je početak ulaska našeg satelita u polusjenku. Nakon toga zapaža se jasnije zatamnjenje, takođe sa lijeve strane. To je početak ulaska Mjeseca u sjenku. Naš prirodni satelit se na nebu pomjera s desna ulijevo, pa sjenka napreduje dolazeći s lijeva, sa istoka. Kada Mjesec u potpunosti uđe u sjenku Zemlje (totalno pomračenje), on se potpuno zatamni. Međutim, mi ga i dalje vidimo. Boja mu postane bakarno crvena. Razlog ovog obojenja i uopće izvjesne osvjetljenosti Mjeseca tokom ove nebeske pojave su valovi većih dužina koje Zemljina atmosfera prelama jače nego plave zrake.

Astronomski proračuni pokazuju da su u jednoj kalendarskoj godini moguća najviše dva pomračenja Mjeseca, a rijetko, u izuzetnim slučajevima i tri. Pri tome su dva uzastopna pomračenja rastavljena periodom od po 6 sinodičkih mjeseci. Postoje i godine kada se ne desi ni jedno pomračenje Mjeseca.

Iako se dešavaju znatno rjeđe od pomračenja Sunca, pomračenja Mjeseca se mogu češće posmatrati sa jednog određenog mjesta. Zemljina sjena je dovoljno velikih dimenzija pa je pomračeni Mjesec vidljiv gotovo na cijeloj polukugli Zemlje na kojoj je u vrijeme pojave noć. Pomračenja Mjeseca su, potpuno bezbjedna za posmatranja za razliku od pomračenja Sunca. Upotreba i najmanjeg dvogleda ovaj prizor čini još ljepšim.

1 komentar

Komentariši