TEKUĆE AKTIVNOSTI I PRVI DONATORI

Ljeto i godišnji odmori usporili su neke od planiranih aktivnosti Astronomskog društva Orion. Međutim, ipak su neki bitni koraci urodili plodom. Prije svega, nadležna služba općine Stari grad Sarajevo izdala je potrebno odobrenje da se može pristupiti radovima na obnovi objekata opservatorije na Trebeviću. Obzirom da se neće vršiti nikakvi radikalni zahvati u smislu izmjena arhitektonskog izgleda, to za takve intervencije nije potrebna urbanistička, odnosno građevinska saglasnost.

Pojavili su se i prvi donatori koji su dali finansijsku podršku koja omogućava pokretanje bitnih inicijalnih radnji, posebno onih vezanih za Astronomsku opservatoriju. "Zavod za vodoprivredu dd" i kompanija "Prism Research" izdvojili su po 1.000 KM. Očekujemo da će njihovim stopama krenuti i drugi potencijalni donatori koji budu razumjeli važnost akcija na obnovi astronomskih aktivnosti u BiH. Istovremeno, AD Orion je učestvovao na javnom konkursu za dodjelu sredstava za programe/projekte koji je raspisalo Federalno ministarstvo pravde. Odlukom ovog ministarstva, astronomskom društvu je za projekat "Aktivnosti za obilježavanje međunarodne godine astronomije 2009." DODIJELJENO 5.000 km. Ova sredstva će se utrošiti na pripremne aktivnosti koje će se sprovesti do kraja ove godine. Među ostalom planirana je nabavka tri manja prenosna teleskopa najnovije generacije koji će služiti za popularizaciju astronomije i neke od važnih akcija tokom IYA2009 (International Year of Astronomy).

U roku narednih dvadesetak dana planirano je da se bagerom pročisti stotinjak metara makadamskog puta koji sa Bob staze vodi do opservatorije, te da se građevinski šut ukloni sa platoa kako bi se moglo lakše pristupiti zgradama i obaviti čišćenje njihovih unutrašnjosti. Planira se organizacija velike radne akcije kako bi se zgrade dovele u stanje koje omogućava pristup svim dijelovima i spratovima. O terminu akcije posjetioci blogga biti će na vrijeme obavješteni.

 

Komentariši