EKSPLOZIJA ASTEROIDA IZNAD SJEVERNOG SUDANA

Nešto prije zore 7. oktobra došlo je do udara i eksplozije malog asteroida prečnika oko 3 metra. Ovo tijelo je uočeno nekoliko noći ranije sa američke opservatorije Mount Lemon u Arizoni. Proračuni su tačno predvidjeli oblast iznad koje će ono prodrijeti u zemljinu atmosferu i sagoriti kao sjajni bolid. Posada jednog KLM-ovog aviona je sa udaljenosti od oko 1000 km opazila bljesak o kome je riječ. Postoji mogućnost da su manji dijelovi ovog asteroida pali negdje u pustinjama Sudana. Masa tijela se procjenjuje na oko 50 tona. Inače, ovo je prvi slučaj da je neki objekat opažen u svemiru prije nego što je uletjeo u atmosferu.

Značaj ovog događaja je bitan sa stanovišta buduće odbrane Zemlje od sličnih i većih tijela. Iako se u ovom slučaju ništa nije dalo učiniti, sama činjenica da je tijelo snimljeno i da je  proračunato vrijeme udara sa tačnošću do jednog minuta, daje nadu za buduće efikasno predviđanje i naravno, otklanjanje opasnosti.

FOTOGRAFIJA: Snimak asteroida načinjen sa ekspozicijom od 6 minuta. Svojim kretanjem on je ostavio crticu na snimku. Izvor: Observatorio Astronomico de Mallorca, La Sangra Sky Survey, Andalusia, Španija.

 

Komentariši