OČI UPERENE KA NEBU – 400 godina teleskopskih otkrića

 

Kao što smo vas ranije obavjestili Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 20. decembra 2007. godine donijela Rezoluciju o proglašenju 2009. godine za MEĐUNARODNU ASTRONOMSKU GODINU (International Year of Astronomy – IYA2009). Glavni koordinatori pripreme i realizacije ovog globalno značajnog  projekta popularizacije astronomije i svemira su Internacionalna astronomska unija (IAU) i UNESCO.  Bosna i Hercegovina se pridružila ovoj planetarnoj proslavi.

U okviru IYA2009 pokrenut je niz projekata a tu su i posebni projekti od kojih su neki komercijalni.  Jedan od posebnih projekata će se implementirati u Bosni i Hercegovini. Radi se o filmu Oči uperene ka nebu (Eyes on the Skies) koji načinjen u standardnom DVD formatu. On se bavi svim aspektima teleskopa – njegovim historijskim razvojem, naučnim značajem, tehnološkim prodorima, kao i ljudima koji stoje iza ovog izuma, njihovim trijumfima i greškama. Poglavlja su: Novi pogledi na nebo, Veće znači i bolje, Spas je u tehnologiji, Od srebra do silicija, Gledanje nevidljivog, Izvan Zemlje, Šta je slijedeće?

Kroz DVD vas vodi dr J. tj. dr Joe Liske, profesionalni astronom sa Južne Evropske opservatorije (ESO) i domaćin video dijela koji je načinjen Hubble-ovim svemirskim teleskopom. Ovo izuzetno djelo je povijest posmatračke astronomije i prilika da se vide na djelu najmoderniji  teleskopi današnjice. Trajanje filma je oko jedan sat.  Film je zahvaljujući trudu AD Orion titlovan na bosanski jezik. Uz pomoć sponzora nabavit će se izvjesna količina koja će se podijeliti po školama, a dio će biti moguće nabaviti preko Astronomskog društva Orion. O svemu tome svi zainteresirani bit će obavješteni na vrijeme.

U pripremi je posebna brušara o svim projektima i akcijama koji će se realizirati u BiH (ili pokušati realizirati). Aktiviranjem web stranice AD Orion koje se očekuje uskoro, brošura i drugi materijali koji se odnose na IYA2009 bit će dostupni za "skidanje".

 

Komentariši