POTRAGA ZA ANTIMATERIJOM PREOSTALOM NAKON VELIKOG PRASKA

Sva dosadašnja astrofizička istraživanja pokazuju u svemiru susrećemo samo materiju a ne i antimateriju. Ovdje isključujemo sporadično pojavljivanje neznatnih količina antičestica u različitim visokoenergetskim procesima kakvi su relativistički mlazevi koji se rađaju u akrecionim diskovima oko crnih jama i pulsara. U trenutku Velikog praska, prema sadašnjim modelima, stvorena je jednaka količina materije i antimaterije. Bilo bi logično da je došlo do anihilacije tj. međusobnog „poništavanja“ čestica i njihovih odgovarajućih antičestice uz oslobađanje energije u vidu fotona. Zašto je onda naš svemir građen gotovo isključivo od materije? Ništa nam ne ukazuje da postoje objekti koji su građeni od antimaterije. Različiti efekti bi nam to potvrdili. Vidjeli bi posljedice anihilacije na granicama dodira pojedinih međuzvjezdanih oblaka ili skupova galaksija. Očigledno je da je u momentu rađanja svemira postojala asimetrija između materije i antimaterije. Ta činjenica ima i duboke kosmološke implikacije. Sve to nas vodi zaključku da velike oblasti građene samo od antimaterije ne postoje u onome što zovemo vidljivi svemir. Zbog čega imamo samo materiju i veoma malo antimaterije? Očigledno je da postoji neki mehanizam kojim se proizvodi više materije od antimaterije. Teorijski proračuni pokazuju da postoji asimetrija između materije i antimaterije u odnosu jedan dio u 10 milijardi, odnosno, na 10 milijardi čestica antimaterije dolazi 10 milijardi i jedna čestica materije. (Po nekim autorima radi se o milijardi i jednoj čestici prema milijardi antičestica). Tih po 10 milijardi parova anihilira, ostaje jedna čestica materije i 10 milijardi fotona. Materijalnost našeg svemira objašnjava se u okvirima teorija simetrije, narušavanja pariteta itd. U što ovdje nećemo ulaziti.  

 

Koristeći podatke koje prikupljaju NASA-ina “Chandra X-ray Observatory” i “Compton Gamma Ray Observatory” neki astrofizičari pokušavaju da pronađu ostatke prvobitne antimaterije koji su trebali preživjeti nakon Velikog praska. Proces naglog širenja svemira (inflacija) daje mogućnost razdvajanja “grudvi” materije od antimaterije, prije nego li dođe do anihilacije i to do daljina većih od prečnika vidljivog svemira. Ova istraživanja vodi Gary Steigman iz Ohio State University. Pogodan objekat za ovo je skup galaksija poznat kao “Metak” (Bullet). Tu se radi o sudaru dva skupa galaksija koji su udaljeni oko 3,8 milijardi svjetlsonih godina. Međusobni zvijezdani sudari su rijetki ali se zato sudaraju ogromni oblaci plinova i prašine i pri tome se oslobađaju kolosalne količine energije. U slučaju da pri sudaru ima anihilacije tada bi se uz rentgenske zrake oslobađala i dovoljna količina gama zraka. Rezultati su za sada negativni (gama zraci nisu registrirani), a u nauci i negativan rezultat predstavlja otkriće. Na redu su i drugi skupovi gdje se dešavaju ovakvi sudari koji bi eventualno u svom sastavu imali veće količine antimaterije. Eventualni pronalazak antimaterije u svemiru pomogao bi naučnicima da ustanove koliko dugo je trajala inflatorna faza svemira što bi nas približilo najranijim počecima univerzuma.

MM

Izvor fotografije: Rentgensko područje: NASA/CXC/CfA/M.Markevitch et al; Optičko područje: NASA/STScI:Magellan/U.Arizona/D. Clowe et al.

 

Komentariši