DVOJNI OBJEKAT IZ KUIPEROVOG POJASA

Grupa astronoma je koristeći istovremeno oba 8-metarska Gemini teleskopa, otkrila dva tijela iz Kuiper-ovog pojasa koja su gravitaciono povezana. Par označen kao 2001 QW322  kruži oko Sunca na udaljenosti od oko 6,5 milijardi kilometara. Međusobno rastojanje dva tijela je 125 000 km što se smatra izuzetno velikim za dva sićušna tijela. To se može usporediti sa dvije bejzbol loptic ekoje bi bile udaljene jedna od druge 200 km i imale gravitacionu vezu.

2001 QW322 was discovered in August 2001 with the Canada-France-Hawai‘i Telescope. Since then, (from 2002-2007), the pair has been monitored closely using 8-meter-class telescopes (Gemini North,Gemini South and the European Southern Observatory’s Very Large Telescope) to obtain high precision photometric observations of the faint double system (mg = 24)

Smatra se da Kuiperov pojas sadrži oko milijardu tijela gdje Pluton I Haron spadaju među najveće. Ova mala ledena tijela po orbitama iza Neptuna I naseljavaju pojas čiji je kraj nekih 1000 astronomskih jedinica daleko od Sunca. (Astronomska jedinica je udaljenost Zemlja – Sunce, tj.

149 500 000 km). Većina ovih tijela su usamljena, ali se pojavljuju i dvojni sistemi čiji je značaj u tome da preko njih možemo doći do podataka o masi i gustini objekata Kuiperovog pojasa.

MM

Izvor: Gemini Observatory

Komentariši